Diagnostiek
Goed luisteren naar het verhaal waar een eigenaar mee komt is het halve werk in het onderzoek van een ziek dier. Een daarop volgend lichamelijk onderzoek kan voldoende zijn om een diagnose te stellen. Is het nodig om meer informatie te verzamelen, dan beschikt onze praktijk over moderne apparatuur.
Laboratorium
Het laboratorium is uitgerust om diverse onderzoeken uit te voeren, die ons helpen een diagnose te stellen. Microscopie neemt een voorname plaats in bij de dermatologie, en problemen in de urinewegen.
We beschikken over bloed analyse apparatuur om snel over basis informatie te beschikken waar we onze behandelingen op kunnen baseren. Wanneer er uitgebreider bloedonderzoek nodig is, sturen wij dit op naar een extern laboratorium.
Röntgen
Onze beeldvormende diagnostiek bestaat uit (dentale) digitale röntgen en echografie. Digitale röntgenfoto’s zijn snel gemaakt en van hoge kwaliteit. Als het nodig is kunnen deze ook door een specialist worden beoordeeld.
Bij DAP Olst-Wijhe kunt u officiële heup en elleboog foto’s laten maken. Daarnaast zijn wij gecertificeerd voor het maken van Penn HIP heupfoto’s. Bepaalde hondenrassen zijn gepredisponeerd voor heupdysplasie (HD), een voornamelijk erfelijke aandoening waarbij de kop van het heupgewricht niet goed aansluit in de kom. Wij adviseren honden van deze rassen op jonge leeftijd te onderzoeken, zeker wanneer zij gebruikt gaan worden voor de fokkerij. Met behulp van de PennHIP methode is het mogelijk om vanaf 16 weken leeftijd te bepalen hoe groot de kans is op het ontstaan van pijnlijke gevolgen van HD bij uw hond.
Door het maken van drie verschillende foto’s kan de aansluiting van de heupkop in de kom berekend worden (de ‘distractie index’). Door de uitkomst te vergelijken met een grote aantal rasgenoten kunnen fokkers de beste selectie maken en zodoende de ras standaard verbeteren.
Wanneer een individuele pup een slechte uitslag heeft spreekt het voor zich deze niet voor de fok te gebruiken. Wél kan verder leed beperkt worden door een groeischijfbehandeling; de JPS methode. Uitgevoerd tussen de 16 en 18 weken oud kunnen we daarmee het uitgroeien van het bekken positief beïnvloeden. De veel invasievere bekkenkanteling op latere leeftijd kan dan uitblijven.
Dentale röntgenfotos
Net als bij de tandarts kunnen wij ook röntgenfoto’s maken van gebitselementen. Zo kunnen wij de wortels van de tanden en kiezen in beeld brengen en een goede inschatting maken over de gezondheid van een element.
Echografie
Echografie is bij uitstek geschikt om bij een dier ‘naar binnen te kijken’. Het geeft een waardevolle aanvulling op röntgenbeelden. Wij gebruiken de echo voor het vaststellen van de dracht en bij het opsporen van allerlei internistische problemen.
Bloeddruk bepaling
Wij kunnen de bloeddruk meten bij uw kat, met name bij oudere dieren kan een hoge bloeddruk voor problemen zorgen. Daarom is tijdig opsporen en monitoren van de bloeddruk van groot belang.