Diagnostiek

Diagnostiek

Goed luisteren naar het verhaal waar een eigenaar mee komt is het halve werk in het onderzoek van een ziek dier. Een daarop volgend lichamelijk onderzoek kan voldoende zijn om een diagnose te stellen. Is het nodig om meer informatie te verzamelen, dan beschikt onze praktijk over moderne apparatuur.

Laboratorium
Het laboratorium is uitgerust om diverse onderzoeken uit te voeren, die ons helpen een diagnose te stellen. Microscopie neemt een voorname plaats in bij de dermatologie, en problemen in de urinewegen.

We beschikken over bloed analyse apparatuur om snel over basis informatie te beschikken waar we onze behandelingen op kunnen baseren. Wanneer er uitgebreider bloedonderzoek nodig is, sturen wij dit op naar een extern laboratorium.

Röntgen
Onze beeldvormende diagnostiek bestaat uit (dentale) digitale röntgen en echografie. Digitale röntgenfoto’s zijn snel gemaakt en van hoge kwaliteit. Als het nodig is kunnen deze ook door een specialist worden beoordeeld.

Bij DAP Olst-Wijhe kunt u officiële heup en elleboog foto’s laten maken. Daarnaast zijn wij gecertificeerd voor het maken van Penn HIP heupfoto’s. Bepaalde hondenrassen zijn gepredisponeerd voor heupdysplasie (HD), een voornamelijk erfelijke aandoening waarbij de kop van het heupgewricht niet goed aansluit in de kom. Wij adviseren deze grote hondenrassen op jonge leeftijd te onderzoeken, zeker wanneer zij gebruikt gaan worden voor de fokkerij. Met behulp van de PennHIP methode is het mogelijk om vanaf 16 weken leeftijd te bepalen hoe groot de kans is op het ontstaan van HD bij uw hond. Door het maken van 3 verschillende foto’s kan deze kans berekend worden. Het voordeel van de foto’s maken op deze jonge leeftijd is dat wanneer er sprake is van HD de mogelijkheid bestaat tot het uitvoeren van een groeischijfbehandeling (de JPS methode) tussen 16-18 weken oud. Dit is een relatief eenvoudige en minder belastende techniek waarbij we het uitgroeien van het bekken kunnen beïnvloeden.

Net als bij de tandarts kunnen wij ook röntgenfoto’s maken van gebitselementen. Zo kunnen wij de wortels van de tanden en kiezen in beeld brengen en een goede inschatting maken over de gezondheid van een element.

Echografie
Echografie is bij uitstek geschikt om bij een dier ‘naar binnen te kijken’. Het geeft een waardevolle aanvulling op röntgenbeelden. Wij gebruiken de echo voor het vaststellen van de dracht en bij het opsporen van allerlei internistische problemen.

De echo heeft toegevoegde waarde bij het bestuderen van het hart. Wij beperken ons tot het in beeld brengen van hartproblemen die aanwezig kunnen zijn bij kleine honden met een hartruis. Bij deze categorie honden is het slim om tijdig te weten of de ruis gepaard gaat met vorm veranderingen van de hartspier. Als dat het geval is, kunnen wij nog vóór dat de hond klachten ontwikkelt medicatie voorschrijven waardoor hartklachten nog een hele tijd uitgesteld kunnen worden. Maar dus ook: vaststellen wanneer dit niet het geval is en onnodig medicijn gebruik vermijden.

Daarom is het goed om een hartruis altijd te laten onderzoeken.

Bloeddruk bepaling
Wij kunnen de bloeddruk meten bij uw kat, met name bij oudere dieren kan een hoge bloeddruk voor problemen zorgen. Daarom is tijdig opsporen en monitoren van de bloeddruk van groot belang.

Nieuwsbrief

Afspraak maken

Neem direct contact op om een afspraak te maken bij onze praktijk.

Afspraak maken