Hittestress

Het is de warmste dag ooit in Nederland en de temperatuur lijkt voorlopig ook nog niet te zakken. Wij zoeken een koele plek op, drinken extra veel water en doen we het rustig aan. Helaas wordt soms vergeten dat dieren op zo’n moment dezelfde behoeftes hebben als wij. Als gevolg van hittestress is de temperatuur van het dier abnormaal hoog. Doordat dieren niet zo goed kunnen zweten als mensen, kunnen ze de warmte minder goed kwijt. Als er niet direct wordt ingegrepen kan er schade aan de organen ontstaan als gevolg van shock.

Typische klachten van hittestress zijn:

       Hittekramp en hijgen (soms met een donker rode of paarse tong)

       Zweten (dit is enkel mogelijk via de voetzooltjes)

       Braken en diarree

       Verdwaasd rondlopen

       Flauwvallen/het verliezen van het bewustzijn

Probeer dit uiteraard te voorkomen door te zorgen voor goede ventilatie, schaduw en veel water. Laat uw dier nooit achter in de auto op een warme dag. Doe rustig aan op het heetst van de dag, vooral met oudere dieren of dieren met hart- of ademhalingsproblemen.
Heeft je hond toch te lang in de zon gelegen, dan is het belangrijk om te koelen. Leg het dier in de schaduw en maak het dier voorzichtig nat met kraanwater, gebruik geen ijskoud water. Wikkel het dier ook niet in een natte doek, want dan kan hij zijn warmte niet kwijt.

Waarschuw altijd een dierenarts.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *